Ga naar de inhoud

Liefdesgedichten

Grotendeels moderne poëzie

‘Liefdesgedichten’ is de tweede poëziebundel van Karel Kramer. De gedichten komen wat betreft thematiek enigszins overeen met zijn debuut ‘Invocatie’ uit 2007, waarin hij via sonnetten mensen of situaties aanriep die hem fascineerden.

Karel Kramer - Liefdesgedichten

Zijn er slechts een paar mensen of verschijnselen in je leven waar je liefde zich op richt? Of kun je, als je maar genoeg wacht of je best doet, iedereen en alles liefhebben?

De veelal uitdagende liefdesgedichten in deze bundel zijn opgedragen aan o.a. Arturo Toscanini, de liefde, de piano, God, Helena, Jezus Christus, Maharishi Mahesh Yogi, Maria van Nazareth, Satan en Rotterdam.

‘Eigenlijk verdient iedereen zo’n gedicht.’

Hij gaat naar de 69. 69 lentes zou je zeggen in zijn geval, want Karel Kramer lijkt zich nog piepjong te voelen. Dat straalt hij in elk geval aan alle kanten uit. Maar als dichter is hij een laatbloeier.

Door Jesse Budding

‘Liefdesgedichten’ mag dan zijn tweede poëziebundel zijn, het is eigenlijk een verholen debuut. “Ik heb eerst nieuw werk moeten uitgeven om oud werk te dùrven uitgeven”, licht hij toe.

Het nieuwe werk, dat waren sonnetten. Het oude werk bevat vooral veel vrij rijm, geschreven tussen 1970 en circa 1994.

Vanwaar de liefde als thema? “Merkwaardig eigenlijk”, filosofeert hij. “Veertig mensen die allemaal een liefdesgedicht krijgen. Dat is toch niet zomaar iets, dat is een kanonschot. Die mensen hebben mij iets gedaan. Plus iets in mijzelf natuurlijk.” Maar hij belijdt niet alleen de liefde aan zijn (anonieme) familie en vrienden, maar ook aan God, Jezus Christus, Arturo Toscanini, Helena, de piano, Maharishi Mahesh Yogi, Rotterdam, Maria van Nazareth en Satan zelf. “Dat is ook een wezen, daar kun je niet omheen. Maar eigenlijk verdient iedereen zo’n gedicht. Godsdiensten en goeroes zeggen: je kunt alleen honderd procent liefhebben.”

Deze potpourri van liefdesobjecten heeft in elk geval geleid tot een al even afwisselende bundel. Met gedichten in Nederlands, Duits èn Turks. De wereldvrede moet ophanden zijn.

Uit: AD Haagsche Courant 13-05-2009

Gedichten uit Liefdesgedichten

Liefdesgedichten

Prijs: € 10,-
ISBN: 978-90-78905-28-8
2009, 77 pagina’s
Vormgeving: Tamara Mulder

Bestel